5 oslagbara tips på hur du bäst och billigast planerar ditt bröllop

Att fixa ett bröllop som ni kommer att minnas resten av livet kräver utan tvekan en del planering. Det spelar egentligen ingen roll om ni drömmer om en enklare vigsel med nära och kära eller ett storslaget bröllop med hundratals gäster. Förutsättningen för att få till ett riktigt lyckat bröllop är att komma igång med planeringen i god tid.

Förberedelser inför planeringen

För att lyckas med bröllopsplaneringen är det bra om ni först fastställer några tumregler. Det är väldigt viktigt att ni båda är överens om hur ni vill att bröllopet ska se ut, både när det kommer till bröllopslokalen och bröllopsbudgeten. Ta er tid till att prata igenom de viktigaste punkterna.

Vilken typ av vigsel vill ni ha? Var går gränsen för er budget? Bröllop kostar pengar och, beroende på vad ni har tänkt er, kan det kosta rejält med pengar. Oftast är det här som förhandlingarna mellan er båda börjar och kompromisser måste göras.

Ska ni anlita en bröllopskoordinator eller fixa det mesta själv? Kanske ta in en toastmaster mot slutet? Detta påverkar såklart budgeten men det kan vara en bra lösning om ni tror att det blir alldeles för stressigt att ha hand om allt själva.

Ha en checklista

En riktigt bra början på själva planeringsprocessen är att ha en ordentlig checklista! Dela gärna upp listan i flera olika kategorier (och underkategorier om så behövs) som t.ex. bröllopslokal, kyrkan, gäster, mat, bröllopsresa etc. Gå igenom listan flera gånger så att ni inte missar något som kan dyka upp oväntat i ett senare skede.

Efter att listan är klar är det dags att börja planera bröllopet  i detalj med hjälp av en smart bröllopskalender. Syftet här är inte bara att ha en bra översikt av vad som bör göras när, utan en bröllopskalender är också ett suveränt verktyg för att sprida ut era bröllopskostnader under en längre tidsperiod (12-6 månader innan bröllopsdagen). På så sätt undviker ni att behöva göra alla dyra inköp under en och samma månad.

En bra planeringsguide är a och o

Det är mycket som ska ordnas inför den stora dagen och en bra planeringsguide kan göra skillnaden mellan ett lyckat bröllop och ett mindre lyckat bröllop
En planeringsguide är den perfekta varianten av en bröllopskalender och bör sträcka sig minst ett år i förväg. Ett helt år kan låta överdrivet när det kommer till festplanering men tänk på att bröllop fortfarande är väldigt populärt och en del festlokaler är bokade flera år i förväg.

Delegera!

För många är det en ära att få vara med och planera ett bröllop så var inte rädda för att ta hjälp av släkt och vänner. Det är dock viktigt att ni är tydliga när ni delegerar. Berätta exakt vad det är ni vill ha hjälp med och vad saker och ting får kosta. Det gör planeringen desto lättare och, inte minst, att den håller sig inom budgetens gränser.

Sätt en smart budget

De flesta brudpar vill slå på stort men märker ganska snabbt att budgeten inte riktigt räcker. Detta behöver inte nödvändigtvis vara ett hinder för att få det magiska bröllop ni alltid drömt om.
Där pengarna mest går åt är själva bröllopsfesten. Florister ska bokas upp och även ett dansband eller solist till vigseln i kyrkan. Tänk efter! Kanske finns det en musiker i familjen eller en god vän vars släkting är musiker och gärna blir bjuden på bröllopet. Kanske finns det en släkting som vet hur mycket som helst om blomsterarrangemang. Det skadar inte att höra efter bland nära och kära!
Ett budgetbröllop kräver med andra ord en hel del ”gör-det-själv” arbete såvida du inte väljer att ha ett hemligt bröllop med bara ett par gäster.

Mer om bröllopsplanering

Är du mitt uppe i bröllopsplaneringen? Få fler tips och råd om bröllopsplanering här.