Investera i ditt välmående genom ljuskällor!

Tänk dig att vakna upp med det efterlängtade vårljuset som lyser in genom ditt fönster. Det finns en viss behaglig känsla i den beskrivningen, inte sant? Det kan faktiskt finnas en förklaring till det.

Ljuset påverkar nämligen vårt mående avsevärt. Det är också därför många tenderar att börja må lite sämre när hösten och mörkret väl kryper sig på och gör sig påmind. Dagsljus bidrar till exempel till att kroppen synkroniserar med tids och dygnsrytmen, då den reagerar på ljuset. Dagsljusforskaren Marie-Claude Dubois säger att vi bör ta bristen på dagsljus I Sverige på allvar. Men hur kan man göra det på bästa sätt?

Fräscht eller ruggigt?

Har du funderat på hur du bor? Är det ’ljust och fräscht’? Eller bor du mörkt och ruggigt? Här har du möjlighet att påverka ditt mående genom din närmiljö. Bara genom att välja rätt typ av fönster, kan du åstadkomma det ultimata ljuset för din hälsa. Djupa fönster? Breda? Höga? Alla gillar vi olika och du hittar ett stort urval av fönster här.

Var spenderar du mest tid? I vardagsrummet? Kanske ska du satsa på de där perfekta fönstren du alltid önskat just där? Eller varför inte i sovrummet? Så att du kan vakna upp, på det bästa sättet, med ljusets kraft lysandes in i rummet. Bara du vet hur du vill ha det i ditt hem, så se till att välja det bästa för dig!

Lampor – den annan ljuskälla

En annan typ av ljuskälla som hjälper kroppen och dess funktioner för ett bra mående är lampor! Många glömmer hur pass viktigt det är med belysning. Kanske tillhör du en av de som har en ensam taklampa i varje rum, som dugligt fyller sin funktion? ”Du ser ju”.

Men käre vän, ljus är så mycket mer än praktiskt för synen! Det bidrar dels till att hjälpa kroppen att förstå sin dygnsrytm. För kanske är det så att klockan är klockan sent, och du börjar göra dig redo för att sova. Då är inte taklampan den mest optimala för din kropp. Då lurar du dig själv att ”jag ser ju” därför är det ljust – och därmed dag.

Sedan kanske du får svårare att somna? Hur vore det då istället med en mysig liten golvlampa bredvid fåtöljen? Eller en romantisk liten lampa ovanför sängen? Eller varför inte en dimmerbelysning? Hitta precis det som passar dig på www.lampemesteren.se.

Bra och kvalitativa ljuskällor i hemmet

Om vi ska lyssna till Dubois och hennes ord om att ta dagsljusbristen på allvar, ja då är det minsta vi kan göra att förse oss med bra och kvalitativa ljuskällor där vi spenderar vår tid – I hemmet.  Kanske finns det en anledning till varför den ’ljusa och fräscha’ trenden ständigt tycks hålla måtten? Det kan ju liksom aldrig bli fel. Kanske för att vi mår bra av det?