Låna till familjeresan

Utbudet av flygresor har ökat dramatiskt de senaste åren och så har resandet för svenska familjer. Allt fler söker nu reselån för att finansiera resandet. Här reder vi ut vilka typer av semesterlån som finns tillgängliga och hur man bäst finansierar familjeresan.

Typer av semesterlån

Det finns två huvudsakliga sätt att finansiera familjeresan på: blancolån och privatlån utan säkerhet. Det här är egentligen samma typ av lån men ansöker du om lån hos banken är det troligare att termen för lånet är privatlån utan säkerhet och inte blancolån. Blancolån är en term som de mindre kreditinstituten oftast använder.

”Utan säkerhet” betyder att du inte behöver pantsätta något för lånet (t.ex. en bostad) och du får använda lånet till precis vad du vill.

Lån utan säkerhet har ofta en högre ränta än andra lån, så en bra idé är att spara ihop till en del av resan och täcka upp resten med lånet. Tänk på att välja en så kort återbetalningstid som möjligt.

Vad det kostar att åka på familjesemester

Äntligen står semestern för dörren! Efter mycket fram och tillbaka är resmålet bestämt och nu återstår bara att lasta pengarna ur sparkontot. Men vad kostar det egentligen att semestra med familjen?

Det beror förstås på vart ni vill åka. Väljer ni att hyra en sommarstuga i Småland behöver nog inte spargrisen knäckas. Men att åka på charterresa till Turkiet eller Grekland kan kosta uppemot 50 000 kronor för en typisk barnfamilj (2 vuxna med 2 barn). Men trots att familjeresan kan bränna ett större hål i plånboken finns det skäl till att vara optimistisk när det kommer till finansieringen av drömresan.

Har ni lyckats spara ihop tillräckligt till semesterkassan är det förstås bara att tömma sparkontot till flygbiljetterna, hotellet och reseförsäkringen. Annars är alternativet att kombinera lån och sparade pengar.

Försök att betala minst hälften av resan med egna pengar. Till exempel kan ni se till att få flygbiljetterna ur vägen genom att betala med pengarna på sparkontot, och ta ut ett mindre lån för att täcka kostnaden för hotellet och aktiviteter på semesterorten (t.ex. safarin eller snorkeläventyret).

Se upp med att låna hos resebolagen

På senare tid har resebolagen börjat erbjuda kredit för att betala för charterresan. Tyvärr kan det leda till att resan blir onödigt dyr och du förlorar en massa pengar i onödan.

Hos de dyraste bolagen kan det kosta mellan 4000-6000 kronor bara i ränta för ett lån på drygt 20 000 kr. Hos banken kostar det istället ca 2000 kronor för ett liknande lån. Dyrast är Ving med en effektiv ränta på 22 % och Spies med en effektiv ränta på hela 33 %.

Däremot kan det löna sig att spara hos resebolagen. Hos exempelvis Ving och TUI (tidigare Fritidsresor) får man dessutom ett visa- eller mastercardkort med på köpet. Ving erbjuder en sparränta på 6 % när du sparar pengar under ett helt år, en betydligt lönsammare ränta än du kan få för ditt sparkonto på banken.

3 bästa resmålen just nu

Vagabond ger varje år ut en ny lista över de bästa resmålen just nu. I år toppar Kapstaden listan med sina vackra stränder och rika kulturliv. Här kan familjen åka på allt från vinsafari till dykning med hajar. Som grädde på moset är Sydafrika dessutom ett relativt billigt resmål i jämförelse med andra populära semesterorter. Bästa tiden att åka är från december-april.

Sri Lanka tar andraplatsen i år. Det här är svenskarnas första charterdestination utanför Europas gränser. Palmkantade stränder, storslagna korallrev, vackra buddhisttempel och mysiga kuststäder lockar många semesterfirare varje år till denna felande länk mellan storpopulära Thailand och Indien. Bästa tiden att åka är november-mars på väst- och sydkusten, och februari-september på östkusten.

Hawaii är tillbaka och tar i år listans tredje plats. Hawaii är ett sådant ställe som knappt behöver någon introduktion alls. Härliga stränder med surf och bad, storslagen natur och en fantastisk kultur är tillräckligt för att övertyga de flesta om att det här är ett äkta drömresmål. Hit kan man dessutom åka året runt!

Mer om semesterlån till familjeresan

Är du mitt uppe i planeringen av familjesemestern och behöver bra råd och tips om hur du bäst lägger upp en smart resebudget? Hos Låna Smartare kan du läsa mer om semesterlån och semestersparande.