Studentmössan mer populär än någonsin i Sverige

I nuläget säljs 125.000 studentmössor från C.L. Seifert årligen i Norden men även utanför, närmare bestämt till länder som Danmark, Sverige och Finland samt även Tyskland. Studentmössan är speciellt populär i Sverige, och fler studenter än någonsin får sin studentmössa från C.L.Seifert.

Förutom dessa mössor finns en rad andra olika studentmössor att välja mellan. Man kan köpa stoltheter som Carl Ludvig Mössan men såklart även andra favoriter som Royalmössan, Kungamössan eller Kashmirmössan.

Carl Ludvig Seifert var en skräddare som under andra halvan av 1800-talet kom till Köpenhamn utan vare sig pengar eller andra ägodelar. Genom ihärdigt sparande och en stark envishet kunde Carl Ludvig börja producera studentmössor för nybakade studenter.

Nu ungefär 150 år efter har den samma man fått en mössa namngiven efter sig. Och det med full rätt, företaget är störst inom studentmössor och populärare än någonsin, fortfarande etthundrafemtioår senare.

Nordiska student traditioner – skillnader och likheter

Studentfirandet och studentmössans traditioner varierar något i Norden. Samtidigt som det finns många likheter så finns det även lokala variationer. Även i Sverige finns skillnader. Till exempel har Lund sin egna Kungamössan Lund som har en strimmel i mörkblå färg i stället för svart som i Uppsala.

Strimmeln är det band som i sammet som numer förekommer i en rad olika färger beroendes för olika gymnasieutbildningar. En annan skillnad mellan Lundavarianten och Uppsala versionen är innerfodret i kullen. Sydvarianten är i rött medan den uppländska består av ett blågult foder.

Kokard eller andra märken skiljer sig åt mellan länderna Sverige och Finland, i Sverige så är den gulblå och har traditionellt sett varit en national symbol, medan den i Finland bestäms av gymnasieskolans egna symbol. I Sverige har det dock luckrats upp och man kan se lokala varianter som likt strimmeln visar studentens programtillhörighet.

Kullen som är tyget på ovansidan skiljer sig också i de svenska, danska och finska modellerna. Kullen är mer rak i Sverige och mer bylsig i de andra Nordiska länderna.

Köp prylar över nätet – hela klassen kan beställa från C.L. Seifert

Näthandeln växer fortfarande sedan tvåtusentalet, och fler butiker flyttar ut på Internet, vissa finns i fysiska butiker och har näthandel som komplement. Olika varor har också olika popularitet på nätet och i fysiska butiker.

Till exempel köper de flesta mat i en fysisk livsmedelsbutik medan kläder och prylar köps över nätet. Nischbutiker som C.L. Seifert studentmössor passar perfekt som nätbutik. Ofta kan man gå ihop sig i klassen och göra en gemensam beställning där varje student väljer den modell som passar bäst för denne. Studenten och tiden efter är en stor upplevelse och är en period att minnas för livet.

Efter studenten kan du välja att studera vidare, eller tar ett sabbatsår efter tolv år i skolan, eller så kanske just du vill vara din egna entreprenör. Att skapa ett egen företag kräver en del mod, kontakter och fasta ramar.

Från sin skoltid är det viktigt att skapa och underhålla sina kontakter med vänner och familj. Kanske du är en personlighet som enkelt skaffar nya vänner och kontakter. Ja, då har du de bästa förutsättningar för att starta din egna verksamhet. Med familjens hjälp kan du eventuellt skaffa dig ett startkapital eller med ett lån i banken. De flesta behöver andras tips och råd för att komma igång. Igen, här är dina kontakter de viktigaste medspelarna.

Livet efter studenten är full av nya möjligheter

Som entreprenör behöver man inte längre tänka nationellt och inom landets gränser. Norden är ett bra exempel på en marknad som lätt går att nå då vi delar relativt många traditioner och ligger nära varandra. C.L. Seifert är ett utmärkt exempel på en traditionsrik och kvalitetsmedveten tillverkare av studentmössor som letat sig vidare utanför landets gränser.

De flesta önskar sina barn den bästa studenten och både studentmössan och outfiten är en viktig del av ceremonin. Därför lägger vi gärna lite extra medel till dessa prylar. Som sagt så tar vi alla studenten en gång i vårt liv och det är här ungdommen möter vuxenlivet.

Det kan vara en extra känslig tid, precis som den kan vara full av möjligheter, och väcker nyfikenhet hos de flesta. Tolv år i skolan har format nya arbetande generationer som är fulla av energi och mod att ta sig an framtiden. Det är under skoltiden som vi rustar oss för att klara de kommande vuxenuppgifterna lättare och med invanda rutiner.

Se dina år i skolan som en inspiration för hur du kan skapa och forma nya platser för dina framtidsplaner. Och glöm inte att inget är hugget i sten. Om du inte trivs, byt jobb, eller prova en ny stad. Trivs du kan du ha aktiva planer på att utvecklas i denna miljö och hur du klarar förändringar. Vi har alla olika förutsättningar för hur vi når våra mål.

Ta ett sabbatsår och skaffa perspektiv på livet

Det kan vara ett smart drag att ta ett sabbatsår och känna in tillvaron, för att sedan gripa an sin egna situation på ett bättre sätt. Då kan man ta med sina upplevelser för att bli mer säker på var och hur man skall börja.

Det finns tid för att prova olika kulturer, möta nya vänner och kontakter, få perspektiv på sin nuvarande situation och på var man kommer ifrån. Kanske man möter andra människor som ser nya kvalitéer i dig som du själv inte kunnat drömma om.

Efter en utlandsvistelse kan du bli mer rustad för att klara ditt kommande vuxenliv. Med STS språkresor kan du lära dig ett nytt språk, se dig om i nya länder och kulturer, och samtidigt knyta nya kontakter. Kanske du behöver förbättra din engelska och kan på så sätt även lättare hantera internationella marknader i framtiden.

Det är alltid en bra investering att lära sig mer och utvecklas samtidigt som man också kan lära känna sig själv bättre och också hitta saker som man gillar. Kanske du har vuxit upp i en mindre stad och för dig räcker det med att flytta till en större stad för att skaffa perspektiv på tillvaron.