Varför används inte ordspråk längre?

ordsprak

Är du verkligen den som vet vad ett ordspråk är? Ja, kanske är det så. Kommer du då vara den som vet vad de används till? När det gäller dagens utbildning i skolorna så kommer detta inte längre vara något som lärs ut eller talas om. Har du tur kommer du i dina böcker rörande historia, samhällskunskap samt religion att kunna läsa, du kan läsa dem här, ett antal mycket kända ordspråk. Kommer detta då vara något som du verkligen tar fasta på, eller kommer det bara vara något du läser som faller i glömska. Faktum är att de gamla ordspråken inte alls används så mycket idag som de tidigare har gjorts.

Vad kommer då detta att bero på? Jo, svaret är enkelt. Dagens föräldrar och de som lär ut, har redan varit de som utsatts för den första vågen av den moderna världen. Efter det har du nu den nya generationen som går sina utbildningar och lär sig om livet. De har idag helt andra intressen än att lyssna på gamla ordspråk från dem som de idag kallar gamla stofiler. Idag vet ungdomen allt de behöver veta. Sin information hämtar de naturligtvis från Facebook, spel, Internet samt övriga sociala media. Om detta är bra eller dåligt, kan det sias om. Faktum är att gamla saker försvinner och nya uppstår.

Så kan du använda ordspråk för att beskriva den förändring som sker, vilket får dessa ikoner av eftertänksamhet att sakta försvinna och falla i glömska. Nedan finner du ett antal ordspråk den nya generationen skulle använda för att se vilken väg de är på väg att gå, för att inte falla i de gropar som finns på vägen mot kunskap och lycka.

  • Stor i orden men liten på jorden: Kan beskrivas med att du som tror dig veta massor, egentligen bara är en liten skit i universum.
  • I nöden prövas vännen: ja här är du på fest och ett bråk uppstår. Stannar då de som du kallar för dina vänner, eller drar de och låter dig ta stryket?
  • Bättre sent än aldrig: Ja, ibland räcker inte ens detta, men du som helt plötsligt det sista året får upp ögonen för att du verkligen behöver ett betyg. Ja, släng mobilen och öppna böckerna.

Kanske är det inte så illa som det beskrivs, men det finns anledning att oroa sig. Här är det dags att glömma telefonen för ett tag och läsa om de gamla ordspråken så att de kan bevaras och minnas även till kommande generationer.